Európa szerte a bor elterjedése a rómaiakhoz kapcsolódik és ezzel együtt a forralt bor fogalma is. A rómaiak eredetileg „fűszer bor” névvel illették ezt az isteni nedűt, ami egyébként a bor eltarthatóságának növelése érdekében készítettek. Egészen pontosan a borok romlásakor keletkező rossz izt előzték meg méz, fahéj, ánizs, szegfűszeg, koriander, gyömbér, bors, kakukkfű, babérlevél illetve rózsavíz vagy narancsvirág hozzáadásával. Akkoriban még az elkészült italt hidegen fogyasztották, de amikor beköszöntöttek a nagy hidegek a kényszer vitte rá az embereket hogy forró kővel vagy vasrúddal felmelegítsék a bort és ezzel ki is alakult a manapság ismeretes forralt bor.
Hozzávalók
Elkészítés
Nagyon fontos, hogy neve ellenére soha ne forraljuk fel a bort mert akkor maga az alkohol is elillan belőle. Tegyük fel fői a bort, és közben keverjük hozzá a cukrot és a fűszereket. Közepes lángon addig főzzük, amíg el nem éri a forrás előtti állapotot. Miután felmelegedett adjuk hozzá a szeletelt citromokat és szükség esetén keverjünk még hozzá porcukrot ha nem lenne elég ízletes. Miután levesszük a főzetet a tűzről még 5 percig hagyjuk rajta a fedőt, mert az ízek a hűlés közben állnak igazán össze! Egészségetekre!